Tvaroh akce
Tvaroh je zdravý a chutný mléčný výrobek, který se hodí k snídani, svačině i dezertu. Obsahuje bílkoviny, vápník a probiotické bakterie, které podporují trávení a imunitu. Tvaroh můžete použít jako náplň do koláčů, buchet nebo palačinek, jako pomazánku na chléb nebo jako základ pro tvarohové sýry. Tvaroh je také skvělou surovinou pro domácí výrobu jogurtu nebo kefíru. Pokud máte rádi tvaroh a chcete na něm ušetřit, máme pro vás pár tipů. Prvním je sledovat aktuální akce v obchodech a supermarketech. Někdy můžete najít tvaroh za poloviční cenu nebo ve výhodných baleních. Druhým tipem je koupit si tvaroh ve velkém množství a zamrazit ho. Tím si zajistíte zásobu na delší dobu a nemusíte se bát zkázy. Třetím tipem je vyrobit si tvaroh doma. To není tak složité, jak by se mohlo zdát. Stačí vám jen mléko, octa nebo citronová šťáva a síto nebo pláténko. Jak na to? V kastrolu přiveďte k varu litr plnotučného mléka a potom ho odstavte z ohně. Přidejte dvě lžičky octa nebo citronové šťávy a promíchejte. Mléko by se mělo srazit na bílé hrudky (tvar) a průhlednou tekutinu (sérum). Pokud se to nestane, přidejte trochu více octa nebo citronové šťávy. Potom přelijte obsah kastrolu do síta nebo pláténka vyloženého nad mísu. Nechte odkapat sérum (můžete ho použít jako nápoj nebo do pečení) a potom stlačte tvar rukama nebo pod zátěží, aby byl pevnější. A máte hotovo! Domácí tvaroh můžete ochutit solí, cukrem, vanilkou nebo bylinkami podle své chuti.